Frukost – dagens viktigaste måltid?

Frukost – dagens viktigaste måltid?

Den har du säkert hört förr, men har du hört något vettigt svar till påståendet? Efter nattens sömn, och tillika fastan, behöver kroppen få i sig ny energi för att fungera på bästa vis. Detta dels för att nattfastan inte bidrar med ny energi samtidigt som kroppen under natten använder energireserver och dels för att en hel ny dag väntar där din kropp skall vara redo att anta utmaningarna som väntar.

Det är vid frukosten du lägger grunden för hur dagen skall bli. Utan frukost finns det risk att din hjärna och dina muskler inte fungerar som de bör eftersom energiintaget börjar på så låg nivå.

De flesta kosttips du fått senaste veckorna har varit frukostrelaterade livsmedel och nu kanske du ser ett mönster i och med dagens bild & kosttips!?
Här kommer ett förslag på en stabil frukost att kicka i gång dagen med:

1- 2 glas vatten att sätta i gång kroppen efter den långa fastan
1 glas apelsinjuice
1 skål berikad müsli med mjölk toppad med jordgubbar, hallon och blåbär
2 skivor valnöt- och fruktbröd med smör, ost och paprika
1 ägg för att stärka med lite extra protein

Om du slår ihop de tipsen så ser du ganska snabbt att bilden i detta blogginlägg visar dessa livsmedel och här nedan kommer du att se de stora fördelarna vid en stark och god frukost.

Redan vid frukosten kan du nästan fylla upp det dagliga behovet av vitamin B1, B2, B12, C, D, E, folat och niacin, mineralerna fosfor, järn, kalcium, magnesium, selen och zink samt en bra bit på vägen för andra.
Självklart kommer du märka det direkt i din energi samt produktivitet under dagen!

Känner du inte att du har tid att få ihop en sådan frukost dagligen på grund av livspusslet och/eller jobbet så dela upp frukosten i två delar, en innan jobbet och den andra delen när du är framme på jobbet. Ett annat alternativ är att se till att gå upp en halvtimme tidigare, det kommer att vara värt det!