Utmana och förbättra din explosivitet med yoyo-hoppen

Utmana och förbättra din explosivitet med yoyo-hoppen

Som du säkert vet nu, efter att ha sett landslagassjukgymnasten Lindas avsnitt om pronation och supination, så övergår allas löpsteg från en supination via kontakt med marken till en pronation vid normal avveckling av foten.

I och med att foten är det första som möter marken i löpsteget är det viktigt att den är både stark och redo/aktiv att möta marken. Du har tidigare fått övningstips för att stärka din fot genom att gå på den i olika vinklar, använda gummiband för att belasta den mer samt lättare vristhopp. Likaså, i kombination med underbenet, har du via excentriska vadhäv stärkt vaden och hälsenor samt genom excentriska fotflex stärkt de främre underbenets muskel (tibialis anterior).

Nu när du har fått en bra styrka är det dags att ta nästa nivå vad gäller fot-, vrist- och underbensstyrka genom Yoyo-hopp!
Denna övning kräver en bra grund i styrkan och rekommenderas inte till nybörjaren (för nybörjaren gäller ovan övningstips först). Yoyo hopp är en reaktiv och mer explosiv övning varför du inte bör köra så många repetitioner av den. När du bemästrar Yoyo-hopp kommer du ha möjlighet att skjuta ifrån bättre i varje löpsteg genom att studsen av underbenet i marken kommer vara effektivare/starkare.
Se till att början genomföra övningen i samband med ett styrkepass och gärna med en dags vila från snabb löpning efter så att vaderna hinner återhämta sig ordentligt.

Klicka in för att se vår video om yoyo-hopp.