Supermat – avokado

Supermat – avokado

Avokado, eller alligatorpäron, som det också heter, är en art från familjen lagerväxter. Frukten avokado har fått ett uppsving senaste tiden, kanske framförallt för att den är huvudingrediens i den numera populära guacamolen till taccomyset på fredagarna.

Det finns en rädsla om att avokadon är en fettbomb, varför en del personer undviker det, och visst stämmer det att det finns en del fett i avokado. Avokadon innehåller ca 170 kalorier per 100g fruktkött. Detta beror på att mycket av innehållet är fett, men nästan allt fett är enkelomättat fett vilket är den goda sortens fett.

Förutom nyttigt fett innehåller avokadon också en del kostfibrer, hela 25% av de dagliga behovet, vilket gör den till en av de främsta födoämnena inom det området. Kostfibrer bidrar till att sänka dina kolesterolvärden vilket i sin tur minskar risken för flertal följdsjukdomar som exempelvis cancer.

Avokadon innehåller också över 20 olika mineraler och vitaminer som exempelvis folsyra, kalium, magnesium, zink samt vitamin A, B, C, E och antioxidanter.

Dagens kosttips blir att få in avokado som mellanmål, på exempelvis mackan, i en smoothie eller bara med lite salt på och med en sked direkt ur skalet

Tänk på att avokadon skall förvaras i ca 15 grader, att ha den i kylen skapar bl.a. de mörka fläckarna i köttet, ”blåmärken”, som lätt förknippas med att avokadon skulle vara gammal.

Här delar vi med oss av receptet på en av våra favoritsmoothies som passar som mellanmål eller varför inte efter ditt träningspass?

  • 1 avokado
  • 2 dl naturell yoghurt, eller turkist/grekisk yoghurt om du vill ha den mer mättande.
  • 1-2 dl frusen mango
  • 1 dl havregryn
  • 2 nävar babyspenat eller grönkål
  • Vatten eller havremjölk till önskad konsistens.

Fler mellanmålstips på avokado hittar du genom att klicka här!