Fotisättningstiming

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.

Att tima din fot isättningsträff rätt under, eller strax bakom, dig vid löpning är inte så enkelt som det ser ut. Det krävs en bra hållning, hög höft samt en hel del styrka i dina vader för att kunna skapa den luft under dig som du behöver för att få plats så din fot kommer “runt” och under dig. Detta är inte helt enkelt att implementera i själva passet därför är det ett bra tips att du tar några minuter innan och/eller efter passet för att programmera in den rätta rörelsen i din hjärna.

Du har säkert hört talas om det ekonomiska steget, det är det som sker när du träffar rätt under/bakom dig vilket ger dig mer “gratis” fart framåt. Då går din höfts fart framåt mer av sig självt hela tiden vid varje isättning vilket i sin tur leder till att du använder mindre energi i ditt löpsteg och har mer kvar till själva passet/loppet.

Tidigare har du fått tips på övningen benpendeln att jobba på och idag skall du testa vidare med lite benskifte för att utvecklas vidare. Skillnaden mellan övningarna är att du gör benskiftet för isättningen lätt fallande för att närma dig löpningen mer. Du fångar även dig, och står kvar, på motsatt ben än det du startade med. Lite svårare att tima detta samtidigt som du skall ha en bra hållning, men det är också det som är utmaningen!

Klicka in för att se vår video om fallande benpendeln.

Att jobba med teknik som en egen del av passet separat i långsammare fart ger dig chansen att lättare få in de tekniska detaljerna. Du kommer kunna hålla dig högre i både fotled (på det ben du står på) och höft samt hitta en rakare hållning. Du kan även testa att vara lite mer “aggressiv” i själva nedgången av löpsteget och isättningen. I löpning vill du ha lite fart ned vid isättningen för att få en studs tillbaka genom vadmuskeln vilket sker med själva farten samt den flexade aktiva foten.

Att öva på tekniken kommer att ta dig en bit på vägen, sen behöver du både rörlighet och styrka för att sedan förverkliga tekniken i din löpning. Rörlighet i rumpa (gluteer), framlår och höfter samt styrka i baklårvaderhöfter och bål är några faktorer du behöver ta hänsyn/förstärka för att enklare kunna få ihop tekniken bakom den rätta isättningens timing!

CATEGORIES

Blogg

Comments are closed