Supermat – Broccoli

Supermat – Broccoli

Apropå förra veckans inlägg om att frysta bär och grönsaker är lika nyttiga som färska har vi idag en av våra favoriter, broccolin. Broccolin, eller sparriskål, som den kallades förr är en nära släkting till blomkålen. Den började odlas i Sverige under 1950-talet, men grekerna och romarna har odlat den sen ca 2000 år tillbaka.

Denna supergrönsak kan kallas för grönsakerna kung då den är en av det mest näringsrika. Ät den året runt, tack vare den frysta versionen, rå som tillagad och variationerna med broccolin är oändliga. I södra Europa går broccolin för skörd i skrivande stund, i Sverige dröjer det till strax efter juni.

I näringsbomben broccolin hittar du bl.a. vitamin A, C, K och mineralerna Folsyra och Järn samt viktiga antioxidanter och kostfibrer. Dessutom är den kalorisnål och ger en bra mättnadskänsla. Att göra broccoli till ett vardagligt livsmedel i din kost kommer bidra med många stora fördelar som till exempel bättre syn. Tack vare den höga dosen av riboflavin som påverkar dina ögons förmåga att hantera ljusförändringar. Dessutom är broccolin rik på de två karotenoider som hjälper ditt öga att undvika inflammationer och irritationer. Den stärker ditt skelett tack vare den höga dosen av kalium och kalcium. Kalorisnålheten i broccolin tillsammans med grönsakens fiberrikhet och mättnadskänsla gör att den motverkar diabetes. Likaså gör den stora mängden antioxidanter i broccolin att risken för tidigt åldrande och kroniska sjukdomar minskar. Andra fördelar broccolin har är förebyggandet av förkylningar och träningsvärk och bromsande av cancercellernas tillväxt.

Hur mycket av ovan som egentligen stämmer och har forskning som backar upp låter vi vara osagt. Men om det finns 1% chans att det stämmer så räcker det!

När det gäller broccolin kan du äta allt på den, stjälk, blad och huvud. Du kan äta den varm som kall samt kokt som rå, eller varför inte i en gratäng!

Då den har lätt för att bli uttorkad förvarar du den bäst i plast i kylen. Om du gillar den frysta varianten se till att tina den i vatten, antingen lägger du dem i kokhett vatten eller i micron heltäckta av vatten (annars finns det risk för små brännskador på den).

Bästa tillagningssättet av broccoli är att ångkoka den. På så vis dödar du eventuella bakterier samt gör den mjuk och god att äta. Att kombinera broccoli med kött är tacksamt då grönsakens starka C-vitaminsinnehåll förstärker upptagningsförmågan av järnet i köttet.

Här kan di hitta några riktigt schyssta recept på broccoli!