Supermat – Granatäpple

Supermat – Granatäpple

Punica granatum, som granatäpple heter på latin, är en frukt som växer på träd tillhörande fackelblomväxter. Detta träd kommer ursprungligen från Asien och är ett riktigt sommarträd med blomningstid mellan maj och oktober. Dess röda blommor är det som sedan blir själva granatäpplet vars kärnor är de du njuter av i en sallad, smoothie, drink eller bara råa.

Granatäpplet är den frukt som innehåller mest antioxidanter däribland ellaginsyra som sägs ha sjukdomsbekämpande egenskaper. Dessutom är den stark på fibrer, vitamin A, B och C samt mineralerna järn, kalcium och kalium. Denna cocktail av nyttigheter håller dig yngre, ger dig bättre minne samt verkar antiinflammatoriskt!

Lik rödbetsjuice så finns det studier som säger att granatäpple kan ha positiva prestationshöjande effekter för din uthållighet. Frukten skall även kunna hjälpa dig i att återhämta dig snabbare efter ett träningspass. Förbättrat blodflöde till hjärtat och syretransport i blodet ligger bakom detta vilket inte bara är bra för träningen i allmänhet utan för att förebygga blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar i synnerhet. När det gäller minnet sägs granatäpple vara en booster för din kognitiva förmåga och ditt minne. Punicalagin, som finns i frukten, sägs dessutom kunna sakta ner utvecklingen av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson.

Självklart behövs det mer forskning inom ovan ämnen innan vi kan påvisa att det verkligen är så. Men om det skulle stämma till 100% och du gillar smaken av granatäpple har du inget att förlora på att äta det och mycket smak att tjäna i en sallad, smoothie eller råa med en hand nötter och russin som mellis.

Att tänka på när det gäller granatäpple är att juicen inte riktigt är lika nyttig som den färska frukten, det är rätt stor skillnad och dessutom oftast tillsatt socker i den. Värmebehandling av äppelkärnorna förstör mycket av nyttigheterna så den är bäst rå och kall!