Supermat

Supermat

Ordet supermat har du säkert läst och hört om i media senaste tiden då hälsa är trendigare än trendigast.  Inget fel på att hälsosam livsstil är en trend, men uppblåsningen i media gör att det nästa blir för mycket och stort att uppnå och förstå vad som är just supermat.

Denna relativt nya livmedelskategori kan definieras som mat från naturen med enastående näringsvärden där enastående innebär att livsmedlet i frågan innehåller hög koncentration av viktiga näringsämnen för dig. Dessutom har supermat oftast växt vilt eller är giftfri framställt därav de ekologiska valet är att föredra för att försäkra dig om det sistnämnda.

Livsmedelsverket rekommenderar att du skall få i dig 500g, eller fem knytnäven stora portioner, frukt och grönsaker om dagen som vuxen vilket kan låta mycket, men om du fördelar på en hel dag är det mer hanterbart.

Här nedan kommer ett gäng livsmedel tillhörande den nya supermatskategorin samt lite tips om hur du kan få in dem i din vardag. Klickar du på var och en av dem får du veta mer om deras fördelar och nyttigheter. Kom ihåg, du måste inte förändra allt på en gång, ta det i din takt, när det funkar för dig och jobba på att få lite kontinuitet i det!

Frukost
Havregrynsgröten, denna traditionella ”Gunde” frukost som går att stärka och variera i oändlighet. Servera den med blåbär eller gojibär samt lite linfrö, solrosfrön eller chiafrön så har du redan vi morgonens start fått i dig massa nyttigheter i form av supermat.

Lunch och middag
Att tillaga din mat med olivolja framöver är en ett enkelt sätt att ta ett steg i hälsosammare vardag. Vill du ta fler steg är kokosolja ytterligare ett snäpp vassare inom supermat. Smaker till maten du gärna får använda mer av är vitlök och gurkmeja. Till dessa måltider ska du alltid addera en sallad med mörka bladgrönsaker som spenat, broccoli eller grönkål tillsammans med exempelvis granatäpple. Du får fler härliga smaker samtidigt, tuggmotstånd.

Mellanmål
På ”kafferasten” på förmidagen eller innan sängen är en varm kopp grön te att föredra, gärna med lite färsk ingefära i. Som mellanmål en lagom kryddad avokado och/eller en näve valnötter eller mandlar en bra supermatalternativ.

Vill du göra det riktigt enkelt för dig fixar du e smoothie (2 portioner):
3 frysta broccolibuketter
1/2 paket frysta bär (blåbär eller granatäpple)
1 näve spenat
1 bit ingefära
1 pressad lime
1 matsked flyttande omega 3 och 6
2dl mandelmjölk
2dl kranvatten